Нова - година - исторически сведения

Древен Египет
Нова година се празнувала през средата на есента, когато река Нил прелива. Това се свързвало с плодородието на земята. Едва след като Нил прелеел, безжизнената пустиня се превръщала в цветуща градина. На връх Нова година египтяните поставяли статуи на боговете си в лодка и я пускали по течението. Лодката плувала по реката цял месец, съпровождана от песните, танци те и веселбата на жителите. След това боговете били прибирани обратно в храмовете.

Древен Вавилон
Нова година се посрещала през пролетта. За празниците царят напускал града. В негово отсъствие народът гуляел и се веселил. След няколко дни царят и свитата му тържествено се завръщали в града, а жителите се захващали за работата си.

Древен Рим
Нова година се празнувала в началото на март, докато Юлий Цезар не въвел нов календар (т.нар. Юлиянски календар). От тогава за първи ден на новата година се счита първи януари. Месец Януари е наименован в чест на римски бог - двуликия Янус. Едното лице на Янус е обърнато назад към отминалата година, а другото - напред, към Новата година. През новогодишните празници римляните украсявали домовете си и си разменяли подаръци и монети с образа на двуликия Янус. Празниците продължавали няколко дни, през които стопаните и робите заедно се хранели, пиели и веселили. Римляните поднасяли подаръци и на императора. В началото това било доброволно начинание, но впоследствие се превърнало в задължение. Императорите изисквали богати подаръци за Нова година.

Древна Персия
Жителите й си подарявали яйца, символ на продължението на рода.

Келтите
Жителите на Галия посрещали Нова година в края на октомври. Традиционно те украсявали домовете си с имел за да изгонят призраците. Считали, че имено на Нова година духовете на умрелите се връщали на земята. Келтите наследили някои древноримски традиции, в това число и поднасянето на дарове за Нова година от поданиците. За Нова година обикновено се подарявали украшения и злато, а мъжете давали на жените си пари за карфици и други джунджурийки.

Русия
През X - XV век за Нова година се считал 1 март. През XV век пренесли Новата година на 1 септември. А през 1699 г. Петър I издава следния указ: "Понеже в Русия отчитат нова година по разному, затова от днешна дата да се престане мътенето на главите на хората и за Нова година повсеместно да се счита първи януари. А като знак за доброто начинание и веселие да се поздравяват с Нова година, пожелавайки благополучие в делата и благоденствие в семейството. В чест на Новата година да се украсяват елхи, да се забавляват децата, да се спускат с шейни от планините. А възрастните да не се напиват и да не се бият помежду си - за това са предостатъчни другите дни."




{START_COUNTER}