Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»В САЩ Нова година не настъпва без падането на топка

В САЩ Нова година не настъпва без падането на топка

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
В САЩ Нова година не настъпва без падането на топка

Най-популярната традиция в САЩ, без която Новата година просто не може да започне, е падането на Новогодишната топка на Таймс Скуеър в Ню Йорк, когато до полунощ остава точно една минута.

Хиляди хора се събират, за да видят как топката пада в продължение на една минута, за да е напълно паднала точно в полунощ, когато старата година си отива.

Традицията е започнала през 1907 година, като е прекъсвана само по време на Втората Световна война. По онова време топката е била направена от желязо и дърво, съвременната топка е изработена от кристал и е с диаметър шест стъпки. Тя се извисява върху пилон на височина двадесет и три метра.

В различните градове в страната има своя версия на кристалната топка. Точно една минута преди полунощ от високи пилони слизат бавно животни, птици, праскови, жълъди и дори гигантска топка за пинг-понг.

Традиционното ястие на Нова година е Скачащият Джон – ястие от бобчета с черно „оченце” в средата. Според старинно поверие, ако се ядат такива бобчета на Новогодишната вечеря, късметът и успехът ще бъдат с теб през цялата година.

Когато са сервирани със зелени подправки, бобчетата символизират монетите, а зелените подправки символизират зелените банкноти. Понякога подправките се заменят със зеле.

За да има човек късмет през цялата следваща година, трябва да изяде триста шестдесет и пет бобчета. Ако се сервират с домати, бобчетата символизират богатство и здраве.

В ястието с бобчетата се хвърля монета и в чиято чиния се окаже тя, той ще има най-голям късмет през следващата година. В Тексас правят от бобчетата пюре и го сервират с тортили.

В Калифорния се провежда Състезанието на Розите, което е съпроводено с парад. Този парад предхожда футболен мач, който се разиграва на Нова година. Първият парад е бил проведен през 1886 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest