Традиции при различните народи в новогодишната нощ

Китай
Нова година се празнува винаги на новолуние в края на Януари - началото на Февруари.

Преди празника, който продължава петнадесет дни, хората почистват добре къщите си и уреждат старите си дългове.

На Нова Година те си разменят портокали- за богатство, мандарини с листа- за късмет, и ябълки – за мир. Окичват домовете си с червени знамена и опаковат подаръците в червена хартия, защото червения цвят означава благоденствие. По време на празника никой не бива да се кара, не бива да носи черни дрехи и не бива да използва нож и ножица, за да не си отреже късмета. За да прогонят лошите духове, хората бият барабани, пускат бомбички и викат оглушително. За да не пуснат злите духове у дома, китайците залепват прозорците и вратите с хартия и прогонват духовете с пушкала и петарди.

По улиците минават шествия с хиляди фенери. Тях ги запалват за да осветят пътя към Новата година.

Япония
В момента на настъпване на Новата година японците започват да се смеят. Те вярват, че смеха ще им донесе късмет през Нова година. В първата нощ след Нова година се посещава храм. В храмовете се удря 108 пъти камбана. С всеки удар си отива всичко лошо, което не трябва да се повтаря през Новата година. За да прогонят злите духове, японците закачват снопчета слама пред входа на дома. В дома, на видно място се поставят оризови питки, върху които се слагат мандарини, символизиращи щастие, здраве и дълголетие.  

Бирма и Тайланд
Посрещат Нова година в най-голямата жега. Затова хората при среща се поливат един друг с вода. Това е своеобразно пожелание за щастие през новата година.

Виетнам
Посрещат Нова година през нощта. От смрачаване виетнамците палят огньове, на които приготвят особени лакомства от ориз. Традиция е в новогодишната нощ да се пускат живи раци в реките и водоемите. Според преданията на гърба на раците плува бог, който на Нова година се отправя към небесата за да разкаже там как живеят хоратя на Земята. В тази нощ се забравят всички спорове и се прощават обидите.

Монголия
Нова година се посреща край елхата, а монголския Дядо Мраз пристига при децата предрешен като скотовъд. В новогодишния празник се провеждат спортни състезания, игри, проверки за ловкост и смелост.

 

Индия
Посрещат Нова година по различен начин. Жителите на северна Индия се украсяват с бели, розови, червени и лилави цветя. В централна Индия украсяват сградите с разноцветни, предимно оранжеви знамена. В западна Индия на покривите на къщите запалват малки огънчета. В навечерието на празника майките подреждат за децата си върху голями подноси подаръци, сладкиши, цветя. На сутринта след Нова година децата със завързани очи се завеждат до подноса, от който те си "избират" подаръка.

Иран
Нова година се посреща през пролетта. Своевременно, по-рано преди празника, иранците посявар зърна от пшеница или ечемик в блюдо. Поникналите стъбла символизират началото на нов живот.

 

Израел

Рош Ашана (Нова година) се чества през септември или октомври, защото това е времето, когато се събират плодовете от човешки труд и се решава какво ще се засажда в бъдеще.

Шофарът, овнешки рог, призовава хората да преценят делата, които са извършили през изминалата година, и да пристъпят причини в новата. Според Библията шофарът е затръбил за първи път, когато Господ е призовал Моисей на Синайската планина, за да му даде десетте Божии заповеди.

Десетте дни от Рош Ашана до празника на покаянието Йом Кипур са много важни, защото тогава Бог решава кой ще бъде опростен в Книгата на живота

 

Италия
На връх Нова година е прието да се изхвърлят старите вещи и да се подменят с нови. Ако няма стари, налага се да се изхвърлят нови, иначе щастието ще подмине дома.

Гърция
Отивайки на гости за Нова година, взимат камък със себе си, който се хвърля на прага на гостоприемния стопанин. Ако камъкът е тежък, се казва: "Нека богатствата на стопанина са толкова тежки, колкото този камък." А ако камъкът е мъничък, тогава се казва: "Нека катарактата на очите на стопанина е толкова мъничка, колкото това камъче."

Швеция
За Нова година е прието да се чупят домакински съдове пред вратите на съседите.

Шотландия
Преди Нова година в бъчва се запалва смола, а бъчвата се търкаля по улиците. Това се счита за символ на изгаряне на Старата година. След това вече пътят за Новата година е свободен.

Уелс
Отивайки на гости за посрещане на Нова година, трябва да се вземе въгленче, което после да се хвърли в запалената по случай Новата година камина. Това доказва добрите намерения на гостите. Точно в полунощ вратите се отварят широко, за да може Старата година да излезе и да влезе Нова година.

 

Куба
На Нова година часовниците бият само 11 пъти, защото 12-я удар се пада точно на Нова година и по този начин дават възможност на часовниците да си отдъхнат и да посрещнат Новата година заедно с всички. В полунощ кубинците изливат вода на улицата през широко отворените прозорци, за да бъде Новата година толкова ясна и чиста, колкото е водата.

Панама
Новогодишната нощ е невероятно шумна: свирят тръби, вият сирени, хората крещят. Според древно поверие шумът прогонва злите духове.
 





{START_COUNTER}